Masa muda ana wa enta wa enti.

 

Rasulullah s.a.w. bersabda;

“Tidak bergeser kaki seorang hamba pada hari kiamat sampai ia dipertanyakan tentang 4 perkara; tentang usianya untuk apa dihabiskan, tentang masa mudanya untuk apa dipergunakan, tentang hartanya dari mana didapat dan untuk apa dinafkahkan, dan tentang ilmunya untuk apa diamalkan.”

[Riwayat al-Baihaqi dan selainnya dari Mu’adz bin Jabal radhiallahu Anhu]

Yup, ana mengaku ana masih muda. Enta dan enti juga muda dan kalau yang sudah melangkau usia tua juga pernah muda. Yang masih muda hari ini esok hari ke hari usia makin bertambah dan kalau dalam suratan Illahi usia kita panjang barulah kita akan melangkau usia tua. So what the matter sis? ha,muda lagila katakan bykla persoalannya. Jadi soalannya wahai pemuda pemudi sekalian(termasuklah ana yang dok tup tap tup tap menaip ni), selama kita muda atau dalam likungan muda ni, di mana masa kalian yang 24 jam melayang? Mungkin ada yang sungguh2 menuntut ilmu utk menggenggam segulung ijazah. Mungkin ada yg bagai nak rak bercinta i love u, u love me tanpa ikatan nikah. Mungkin ada yang suka duduk di rumah sahaja menghadap peti TV atau desktop atau laptop menonton rancangan2 hiburan yang penuh sensasi. Mungkin ada yang lebih suka meluangkan masa di luar ber’hang out’ dengan kawan2 menonoton wayang atau pun ‘clubbing’ dan seumpamanya.

Fuhh,banyaknya aktiviti muda mudi ni. Sangat seronok!!. Tapi jangan seronok sangat. Belum tentu rasa seronok tu boleh bawa kita menjejak kaki ke syurga. Nak lepas perbicaraan di mahkamah ALLAH di padang mahsyar kelak pon belum tentu lepas. “Who cares???” “hidup aku suka hati aku la nak buat apa aku suka!!!” “waktu muda ni kita kene cool je~”. Darah muda biasa la cepat je gelegak. “who cares?” jawabnya “ALLAH cares!!!”ingat malaikat ALLAH kiri kanan bahu x pernah lepa dok catit apa kita buat setiap masa. Suka hati la ye hidup sendiri, jadi esok kat padang mahsyar toksah dok rayu2 mintak ampun kat ALLAH bila dapat balasan belah tangan kiri sebab mahkamah kat padang mahsyar hakimnya ALLAH, suka hati ALLAH la nak bg keputusan apa kat kita. Ha,masa muda kene cool~ je eh, esok kat neraka dari hujung rambut sampai hujung kaki ‘Hot’ je da xde gune dah. Wahai diri dan rijal dan nisa’, jangan biar masa mudamu ditelan oleh kehendak hawa nafsu. Pandulah masa muda mu menurut imanmu yang sentiasa dipasakkan dan dikuatkan oleh kitabullah dan sunnah Rasulullah. Contohilah sebaik2 contoh siapa lagi kalau tidak Rasul kita nabi Muhammad SAW yang diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia juga ahlul bait serta para sahabat baginda yang ditarbiyah dengan acuan Al-Quran dan As-sunnah. Moga masa muda kita yang diisi dengan iman dan taqwa menjadi salah satu aset berharga buat kita kelak untuk kita menjejakkan kaki ke syurga ALLAH SWT dengan rahmatNYA insyaALLAH.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s