Ada Apa Dengan Dakwah?

Lama sungguh tidak menulis di blog. Kesibukan yang menyelubungi diri tidak mengizinkan blog ini diupdate selalu tapi saya ambil kesempatan yang mana sempat nak update blog ni. Kita selalu dengar ayat “Ada apa dengan cinta”kan?Mai kita ubah perkataan cinta tu kepada dakwah. Saya bukanlah orang yang arif untuk berbicara tentang dakwah manakan tidak baru setahun jagung mengenal dan mempelajari apa itu dakwah. Walaupun demikian, disebabkan satu soalan yang terkeluar dari mulut ajoshi(pakcik) teksi di Gapyeong tu membuka hati ini untuk berbicara soal”dakwah”. Saya jumpa pakcik tu masa di gapyeong, naik teksi dia bersama2 dengan aina men’survey’ tempat utk JMS(winter camp)tahun ni.Pergi ke greencamp dan balik semula menuju ke stesen keretapi dengan menaiki teksi pakcik tu. Baik orangnya sebab dia bagi diskaun utk bayaran teksi tu. Mana ada teksi bg diskaun sebelum ni. Nak dijadikan cerita, sembang punya sembang tiba-tiba keluar soalan yang x disangka-sangka(soalan kenapa pakai tudung,x panas ke pakai tudung da biasa….)”kalau dalam islam,buat kerja2 dakwah ni dapat duit x?”saya pon sejujurnya menjawab”x dapat pakcik….”,”abis tu dapat apa???”….ha…apa ye jawapan saya agaknya?…jeng2..x terjawab sebab hangugo(bahasa korea) bila jawab bab agama ni mmg kureng cket(lgpun,1st time kene soalan sebegitu)…tp soalan tu sebenarnya da mengetuk fikiran dan jiwa saya kembali memuhasah diri. Rasa bersalah sebenarnya sebab x menjawab soalan pakcik tu. Lepas ni kene mantapkan hangugo lagi. Yang paling penting,kenapa libatkan diri dengan “dakwah”??? Saya tahu x semua tahu apa dakwah itu sebenarnya ataupun bila dengar je perkataan ni rasa janggal. Kebiasaanya org hanya memandang tugas dakwah itu hanya buat mereka yang bergelar ustaz mahupun ustazah.  Tetapi hakikatnya tidak sebegitu..Firman ALLAH SWT.

“Hendaklah terdapat antara kamu segolongan yang menyeru dengan kebaikan dan mencegah daripada kemungkaran. Itulah golongan yang berjaya.”

(Surah Ali-Imran, ayat 104)

Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji) serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman) dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka orang-orang yang fasik. (3:110)

Dalam Al-Quran disebutkan perkataan”amal ma’ruf,nahi mungkar”. Saya pasti semua pernah dengar perkataan ni semasa dibangku sekolah tidak kiralah aliran agama atau tidak. Jadi tidak dinyatakan dalam Al-Quran golongan yg bergelar ustaz ustazah sahaja yg diberi lesen utk menjalankan amal ma’ruf nahi mungkar. Sebenarnya tugas ini adalah suatu tuntutan buat semua yang bergelar muslim,sayangnya cuma segelintar golongan sahaja yang menyedari hakikat ini.Rasulullah SAW pernah bersabda dalam hadith baginda yang berbunyi:

“Siapa yang melihat kemungkaran hendaklah dia mengubahnya (taghyir) dengan tangan, jika tidak mampu hendaklah mengubahnya dengan lidah, jika tidak mampu hendaklah dia mengubahnya dengan hati, dan yang demikian itu adalah selemah-lemah iman.” (Hadis Riwayat Muslim)

Rasulullah SAW menggunakan perkataan taghyir yang bermaksud mengubah perkara yang tidak baik kepada yang lebih baik dan mencegah kemungkaran daripada berlaku. Rasulullah SAW juga mengajar kita cara beramar makruf nahi mungkar dengan cara yang tertib, cara yang penuh berhikmah. Siapa yang mampu mengubah mungkar dengan tangannya,ubahlah dengan tangan. Andai tidak mampu, gunakanlah lidahmu. Kalau tak mampu guna lidah senjata terakhir adalah hati tapi itulah selemah-lemah iman. Sekarang kita sudah ada asas apa itu apa amar makruf nahi mungkar atau shortformnya dakwah dan sebenarnya dalam dakwah itu sendiri ada seninya. Tapi saya rasa ini bukanlah masanya utk berbicara soal seni dakwah sebab saya pun masih dalam proses menuntut ilmu.

Berbalik kepada soalan ajoshi teksi tadi.”dalam islam kalau x dpt duit buat kerja dakwah ni dapat ape?”. Mantap soalan ajoshi ni. Matlamat kita selepas hidup hanya ada satu yang kita kena pilih dari dua pilihan yang telah ALLAH sediakan. Syurga ataupun neraka. For sure kalau tanya soalan nak pi syurga ke neraka semua jawab “syurga!!!”. Tapi apa usaha kita nak ke syurga yang indah nian dan penuh dengan nikmat x terkira? Ia x semudah membilang satu dua tiga dan memetik jari.

Adakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga padahal belum lagi nyata kepada Allah (wujudnya) orang-orang yang berjihad (yang berjuang dengan bersungguh-sungguh) di antara kamu dan (belum lagi) nyata (wujudnya) orang-orang yang sabar (tabah dan cekal hati dalam perjuangan)? (3:142)

Macam nak hadapi peperiksaan, kita sebagai pelajar besungguh-sungguh mengulangkaji pelajaran untuk memastikan kita berjaya dengan cemerlang. Begitu juga insan yang bergelar hamba ALLAH, dia akan berusaha bersungguh-sungguh hingga ke akhir hayat berjihad fi sabilillah dengan harapan dirinya ditempatkan di syurga dengan rahmat ALLAH SWT. Jadi di mana usaha kita??? WALLAHUa’lam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s